Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dawid
Administrator
Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 7256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zaleszany Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 15:49, 06 Mar 2007 Temat postu: Gotowanie na ekranie ;) |
|
|
Tak sobie myślę, że panie i pewnie panowie też chcieliby powymieniać się przepisami, poznać nowe potrawy i kuchnie z róznych stron świata.
No to do dzieła
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Cleopatra
Zasłużony weteran
Dołączył: 22 Lip 2005
Posty: 4689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Alex. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:20, 06 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Tja... zalozyc temat to nie sztuka, ARIELKU... Jak juz dajesz taka propozycje, to dla dobrego wstepu nalezaloby tu wkleic jakis SMACZNY PRZEPIS!
Rzuciles haslo - to wpisuj teraz jako zalozyciel - cos, ale baaardzo smacznego! Ja czekam....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid
Administrator
Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 7256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zaleszany Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 21:16, 06 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
No ale co ja mogę? Jajecznicę to każdy umie przygotować
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cleopatra
Zasłużony weteran
Dołączył: 22 Lip 2005
Posty: 4689
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Alex. Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 23:15, 06 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Ponoc tak, ale... Moze masz jakas extra recepte na "lajaja"???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
aurynka
Wykładowca UJ
Dołączył: 24 Lut 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: ...from the never ending story...
|
Wysłany: Czw 9:55, 08 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
DOMEK BABY JAGI
Utrzeć 1 kostkę masła z 25dkg cukru pudru i 1/2kg zmielonego sera białego. Masę podzielić na 3 części i do jednej dodać 1 łyżkę kakao.
Potrzebne są jeszcze herbatniki (6 paczek).
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
GALARETKI
Galaretka truskawkowa, mrożone truskawki(zatopione w galaretce), śmietanka 36%(ubić z 2 łyżkami cukru) + dodatki na wierzch wedle uznania. Ja dodałam borówki i pokrojoną galaretkę cukrową.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
anulka
Profesor
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 1072
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: KpZ
|
Wysłany: Czw 19:25, 05 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
aurynka prześlij mi tę galaretkę pocztą. Proszę!
mmm...ja nie lubie galaretek, ale ta tak wygląda smakowicie że ohhh
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Orion
Profesor
Dołączył: 17 Gru 2005
Posty: 952
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:01, 06 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
niby zwykły budyn ale... na dno kładziemy troszkę dżemiku (ja lubuję się w truskawkowym) tak łyżkę stolową. to zalewamy budyniem (wanilia?). kiedy już trochę przestygnie polewamy to polewą czekoladowa i czekamy aż zrobi się skorupka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gibemarvel
Profesor Doktor Habilitowany
Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 2866
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:37, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Oi, ja nigdy nie lubiłam budyniu, a tym bardziej jak już się robiła ta "skorupka"
Ale gdybym lubiła, to brzmiałoby by chyba smacznie
Wolę kisiel
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid
Administrator
Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 7256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zaleszany Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 11:43, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Oj ja też, na samą myśl o budyniu jakoś mi usta wykrzywia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
AMDA
Profesor Doktor Habilitowany
Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 2297
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: Sob 12:26, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Ten z przepisu Orion całkiem fajny się wydaje. Waniliowy?dżemik?polewa? - czemu nie. Ale czekoladowego budyniu za nic w świecie bym nie zjadła
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Orion
Profesor
Dołączył: 17 Gru 2005
Posty: 952
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 16:16, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
o masz ja tam uwielbiam budynie
no to pasztet z ryby
rybki zmielic do tego dodac buleczkę zmiękczoną tez przemielic. sól pieprz wbic jajko i siekana zieleninke typu nac pietruszki, mozna dodac ziołka specjalnie do ryb wymieszac włozyc do foremki i do 180 stopni wlozyc
hmm z pamięci dlatego bez proporcji
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid
Administrator
Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 7256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zaleszany Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 18:37, 07 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Proporcje pewnie jak na mielone z ryby, specjalność mojego tatusia, ech gdyby te ryby były jeszcze kupne. A nie, on nie dość że sam łowi to jeszcze patroszy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Orion
Profesor
Dołączył: 17 Gru 2005
Posty: 952
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:22, 09 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
to tym razem juz z proporcjami bo sa banalnie proste kg zurawin przemielic z 2 pomaranczami. dodac kg cukru i ucierac. mozna podawac do roznorakich mies
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
November Rain
Magister
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 767
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: zza chmur
|
Wysłany: Wto 10:54, 18 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
A może ktoś mi podrzuci jakiś pomysł na ciasto na święta - nie musi być typowo świateczne.
Dobrze, żeby spełniało następujące warunki:
a) nie może wymagać specjalistycznych narzędzi do przygotowania (mikser tak, oby nic innego) - warunek konieczny!
b) być łatwe w przygotowaniu - warunek konieczny
c) jakby było na kruchym spodzie - mile widziane
d) przepis powinien być dostosowany do dużej blachy - warunek konieczny
jeszcze coś mi chodziło po głowie, ale już nie pamiętam co
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
peonia
Student
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 23:54, 21 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Już dawno po świętach , ale blisko przed nastepnymi więc może się przyda
Sernik z jabłkami
Ciasto Składniki
2 szkl maki
15 dag margaryny
1/2 szkl cukru kryształu
1 żółtko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka
Wykonanie
Ciasto zarobić jak na kruche . Rozwałkować i wyłożyć na formę . Obrane jabłka pokroić w ćwiartki i układać obok siebie .
Ser Składniki
1 kg zmielonego sera
2 jajka
2 żółtak
1 margaryna
1 szkl cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 budyń śmietankowy
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtakmi dodawać zmielony ser , budyń i śmietanę . Na końcu piane z białek i lekko wymieszać . Całą masę serową wyłożyć na jabłka .
Piec w temp. 200* przez 45-50 minut
Jeden z moich ulubionych serników
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|