Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gorgreius
Licealista
Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin/Gorzów Wielkopolski Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 23:31, 23 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
He, he trzeba będzie przy sobocie się postarać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
peonia
Student
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:39, 23 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Staraj się Grzesiu
Łatwa sałatka dla Ciebie teraz , myślę , że sobie poradzisz
Często ją robie na kolację gdy mi z obiadu kotlety zostają . Zamiast kotletów , można do niej dać szynkę pokrojoną , ale z kotletami jest lepsza
Sałatka sucha
Składniki
Torebka ugotowanego ryżu
15 dag namoczonych rodzynek
słoiczek marynowanej papryki
słoiczek ogórków konserwowych
kukurydza z puszki
2 - 3 kotlety z piersi kurczaka
natka pietruszki
Wykonanie
Paprykę i ogórki pokroić w kostkę . Pierś obtoczyć w panierce z bułki i jajka - usmazyć, gdy kotlety ostygną pokroić w większą kostkę . Pietruszkę posiekać . Wszystkie składniki wymieszać i smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nightgale
Wykładowca UJ
Dołączył: 06 Wrz 2005
Posty: 1422
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 9:29, 24 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
peonia napisał: | Sałatka sucha
Składniki
Torebka ugotowanego ryżu
15 dag namoczonych rodzynek
|
Jak sucha to ryż powinien być niegotowany a rodzynki niemoczone
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
peonia
Student
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 14:13, 24 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Nightgale napisał: | peonia napisał: | Sałatka sucha
Składniki
Torebka ugotowanego ryżu
15 dag namoczonych rodzynek
|
Jak sucha to ryż powinien być niegotowany a rodzynki niemoczone |
Ryż gotowany , rodzynki namoczone , wszystko odcedzone i dalej jest suche
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Asiulek
Noworodek
Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 14:52, 12 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
To ja cos slodkiego znowu dla odmiany zaproponuje:
1 opakowanie mrozonego ciasta francuskiego, dobre jest z frosty
150 g konfitur (ja uzywam malinowych), 1 jajko.
Ciasto lekko rozmrozic, wyciac kwadraty o bokach 4 cm oraz paseczki o szerokości 0,5 cm i długości 5 cm. Wzdłuz brzegow kwadratow nakleic paseczki i zawijac konce. Ukladac ciastka na blasze wylozonej papierem do pieczenia i smarowac jajkiem rozmaconym z odrobiną wody. Piec 15 minut w temperaturze 210st. Po wyjeciu z piekarnika cieple ciasteczka napełnic konfiturami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
peonia
Student
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 17:08, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Jeszcze coś bez pieczenia
Raffaello
Składniki :
2i1/2 szkl mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru kryształu
30 dag masła
25 dag kokosu
4 paczki herbatników (ok 10 dag jedna paczka)
alkohol do smaku (ja daje ajerkoniak)
Wykonanie:
W 1/2 szkl mleka roztrzepac żółtka , obie mąki , . 2 szkl mleka zagotować z cukrem , dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
Masło utrzeć , dodając po 1 lyżce przestudzony budyń . Na koniec dodać alkochol i kokos.
Na desce ( ja robie w formie) położyć papier do ciasta lub folie aluminiową , na tym rozłożyć paczkę herbatników , nałożyć masę i znów herbatniki. Powinno być 4 warstwy . Na wierzch wyłożyc krem i posypac kokosem . Włożyć do lodówki lekko przykryć folią .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
peonia
Student
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 17:16, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Ja uwielbiam "siedzieć" w kuchni , więc będe Was męczyć przepisikam
Poezja smaku
Upiec cienki biszkopt . Duża paczka herbatników .
Krem
Składniki
1 masło
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag bakali
2 łyżki żelatyny
Wykonanie
Mleko z puszki zalać wodą i gotować 3 godziny na wolnym ogniu , przestudzić ( najlepiej zrobić to dzień wcześniej ).
Maslo ( o temperaturze pokojowej )utrzeć dodać mleko , bakalie . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i lekko przestudzoną dodać do masy . Wszystko dokładnie wymieszać .
Przełożenie ciasta
Masę wyłożyc na biszkopt , herbatniki nasączone ulubionym alkoholem ułożyć na masie . Wierzch polać polewą czekoladową .
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez peonia dnia Nie 18:27, 24 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid
Administrator
Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 7256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zaleszany Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 18:20, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Tak trochę nie do tematu: balakie mnie rozwaliły
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
peonia
Student
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:51, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Dawidku poprawiłam
A to coś dla Ciebie Adminku , chyba lubisz (albo raczej dla mamy lub babci - przepisik oczywiście )
Ciastka skwarkowe
Składniki
30 dag skwarków mielonych
15 dag cukru kryształu
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
mąki ile zabierze ciasto
Wykonanie
Składniki zagnieść i odstawić na 2 godziny do lodówki . Wyciskać przez maszynkę lub rozwałkować i wykrawać foremkami
P. s Będę robiła niebawem , więc zapraszam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
November Rain
Magister
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 767
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: zza chmur
|
Wysłany: Nie 21:43, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
peonia napisał: | 30 dag skwarków mielonych
|
co to są skwarki mielone????
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
peonia
Student
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:11, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Skwarki ? to poprostu pozostałości po stopionej słonince . A mielone , bo zmielone maszynka do mięsa .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dawid
Administrator
Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 7256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zaleszany Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 5:25, 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Te ciastka są boskie!
Jak usłyszałem z czego pierwszy raz to się krzywiłem, ale potem... mrrr
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
November Rain
Magister
Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 767
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: zza chmur
|
Wysłany: Pon 12:06, 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
myslalam ze to moze jakies regionalne okreslenie czegos innego...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
peonia
Student
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 22:46, 21 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Zostałam niedawno obdarowan tym przepisem i piekłam już kilkakrotnie . Pyszny , szybki i nie drogi , jak widać same plusy No i zawiera cynamon , który działa jak delikatny afrodzyjak
Jabłkowy Cynamonowiec
Ciasto
Składniki
6 żółtek
3 białka
cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
1/2 kostki masła
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka
Wykonanie
Masło rozpuścić i ostudzić . Biłaka ubić dodać cukiery chwile jeszcze ubijać i dodać żółtka . Po dokładnym połączeniu dodajemy makę z proszkiem do pieczenia mieszamy i na końcu dodajemy masło rozpuszczone . Wylewamy ciasto na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę .
Jabłka kroimy w plasterki i układamy na cieście .
Piana
Składniki
3 białka
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Ubić piane na sztywno dodać cukier chwilę ubijać . Potem dodajemy mąke z cynamonem i delikatnie mieszamy .
Wylewamy piane na jabłka i pieczemy około 35-45 min w 180*[/
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
peonia
Student
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 18:47, 31 Maj 2008 Temat postu: |
|
|
Z tego przepisu piekałam synkowi torciki na urodzinki
Bajka
Upiec biszkopt duży kakaowy / do podzielenia / i mały zwykły .
Masa
Składniki
1 l śmietany kremówki
6łyżek żelatyny
40 dag galaretki w cukrze
cukier puder do smaku
Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody . Galaretkę pokroić w drobna kostkę /prostokoaty/Śmietanę ubić , dodać cukier puder , letnią rozpuszczoną żelatynę oraz kostki galaretek .
Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny - połowa masy - biszkopt jasny - połowa masy - biszopt ciemny - polewa
Osobiście lubie dobrze nasączopne biszkopty , wiec nasaczyłam herbatką
[link widoczny dla zalogowanych]
A jeśli ma to być bajka to można zrobic torcik w kształcie smoka lub rycerza ...
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|