Forum Wszystko o wszystkim i jeszcze więcej Strona Główna Wszystko o wszystkim i jeszcze więcej
Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego! Amatorzy zbudowali arkę, a profesjonaliści Titanica!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gotowanie na ekranie ;)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wszystko o wszystkim i jeszcze więcej Strona Główna -> Temat rzeka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Orion
Profesor



Dołączył: 17 Gru 2005
Posty: 952
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:08, 22 Sty 2008    Temat postu:

hmmm brzmi pysznie...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dawid
Administrator



Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 7256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zaleszany
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:26, 22 Sty 2008    Temat postu:

Sos tzatziki do mięs pieczonych, smażonych, na kanapki. Idealny do kurczaka z warzywami i ryżem.

Ogórek, serek wiejski, przyprawa tzatziki.

Ogórka zetrzeć na tarce,, odcisnąć, połączyć z serkiem i tzatzikami.

Na 200 g ogórka 250 g serka i 2 łyżeczki przyprawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa
Licealista



Dołączył: 23 Lis 2007
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:07, 22 Sty 2008    Temat postu:

Dawid napisał:
tzatziki .

co to takiego Rolling Eyes
A to mój przepis ...
Sos tatarski
Słoik majonezu...i różne marynowane specjały np.
ogórek kor. lub kisz.,pieczarki,cebulka,papryka,pomidory zielone,
itp. a dla leniuszów wystarczy pół lit.słoik np.sałatki warzywnej
do tego łyżeczka musztardy ,pieprz i sół
Sposób :zemleć warzywa odcisnąć z soku dodać do tego majonez
przyprawić solą i pieprzem i troszkę soku z cytryny ....wymieszać Very Happy
Smacznego ....nadaje się do wszelkich wędlin ,ryb itd.ooo dużo lepszy
od gotowca Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
November Rain
Magister



Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 767
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: zza chmur

PostWysłany: Wto 15:56, 22 Sty 2008    Temat postu:

peonia napisał:
Już dawno po świętach , ale blisko przed nastepnymi Very Happy więc może się przyda Wink

Sernik z jabłkami

dzięki za odzew (choć spóxniony, to jakże cenny!!)
może wykorzystam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
peonia
Student



Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:43, 23 Sty 2008    Temat postu:

To jeszcze jeden sernik Wink
Kolorowy Sernik

Ciasto Składniki:
1/2 mąki ,
1kostka margaryny ,
1 cukier waniliowy ,
25 dag cukru pudru ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia ,
8 żółtek ,
3 łyżki 18% śmietany .
3 łyżki kakao ,

Wykonanie :
Makę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryną . Dodać resztę składników i zarobić jak kruche .
Podzielić na trzy części , dwie pozostawic jasne , a do jednej dodać kakao .

Ser Skłądniki:
1kg sera ,
20 dag cukru pudru ,
2 budynie śmietankowe ,
1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
1 szklanka kwaśnej śmietany ,
8 białek ,
aromat śmietankowy ,

Wykonanie :
Ser zemleć i utrzeć z cukrem pudrem . Dodać resztę składników i dokładnie połaczyć . Białka ubić na sztywną pianę , wymieszać z serem .

Przygotowanie do pieczenia :

Ciasto białe - ser - ciasto ciemne - ser - ciasto białe .

Piec w temp. 200*przez około 50-60 minut .
_________________


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jasna
Profesor Doktor Habilitowany



Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 2443
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: interesuje mnie: DO
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:32, 23 Sty 2008    Temat postu:

a co jak nie mam piekarnika?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
peonia
Student



Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:49, 23 Sty 2008    Temat postu:

Jak nie ma piekarnika to coś na zimno proponuję Wink

Salceson Galaretkowy


Składniki :

4 kolorowe galaretki ,
1 duża żelatyna ,
3 szkl mleka ,
1 szkl śmietany 18% ,
1 cukier wanilinowy ,
1/2 szkl cukru

Wykonanie :

Galaretki rozpuścić (osobno) w 1/2 wody podanej na opakowaniu . Odstawić .
Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl mleka .
Reszte mleka zagotować i do goracego dodać żelatynę . Mieszać aż do rozpuszczenia , następnie dodac cukry rozmieszać i pozostawić do ostygnięcia .
Foremki np keksowe cienko wysmarować masłem . Do formy włożyć pokrojone w kostki galaretki .
Gdy mleko będzie chłodne dodać śmietanę i delikatnie "rozbić" . Masą mleczno -śmietanową zalać galaretki i delikatnie wymieszać .

Wstawić do lodówki .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dawid
Administrator



Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 7256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zaleszany
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:05, 23 Sty 2008    Temat postu:

Ewa napisał:
Dawid napisał:
tzatziki .

co to takiego Rolling Eyes


sos jak w kebabie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gorgreius
Licealista



Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin/Gorzów Wielkopolski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:23, 23 Sty 2008    Temat postu:

A ja sobie tylko poczytałem, propozycji nie dałem, bo gotować się nienaumiałem Embarassed

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jasna
Profesor Doktor Habilitowany



Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 2443
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: interesuje mnie: DO
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:17, 23 Sty 2008    Temat postu:

peonia napisał:
Jak nie ma piekarnika to coś na zimno proponuję Wink

Salceson Galaretkowy



Przelknełam śline... Dzieki. To po powrocie. Oj, zrobiłaś mi smaka Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
peonia
Student



Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 22:52, 23 Sty 2008    Temat postu:

Grzesiu ja też kiedyś gotować nie umiałam , wziełam przepis , a tam składniki , wykonanie i co .... jakoś teraz mi idzie . Więc myśle , że nie jesteś jeszcze na straconej pozycji . Człowiek codziennie uczy się czegoś nowego . Znajdę cosik dla Ciebie Wink
Jasna dla Ciebie też cosik będę miała zaraz poszukam Wink
A salcesonik polecam , u mnie wszyscy go uwielbiają i zmuszona jestem robić często Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gorgreius
Licealista



Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin/Gorzów Wielkopolski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:07, 23 Sty 2008    Temat postu:

peonia napisał:
A salcesonik polecam


A ja myślałem, że chodzi o salceson, taki chyba z mięsa, czy coś Very Happy, takiego to bym chyba nigdy nie tknął, no dobra, jak bym głodem przymierał Laughing Ale ten Twój mniam, chętnie bym skosztował, wyśmienicie się zapowiada i chyba nie taki trudny do zrobienia, choć ja i tak bym się tego nie podiął Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
peonia
Student



Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:12, 23 Sty 2008    Temat postu:

gorgreius napisał:
peonia napisał:
A salcesonik polecam


.... chętnie bym skosztował, wyśmienicie się zapowiada i chyba nie taki trudny do zrobienia, choć ja i tak bym się tego nie podiął Very Happy

Leniuch Wink Mamie podaj przepis Wink Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gorgreius
Licealista



Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin/Gorzów Wielkopolski
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:17, 23 Sty 2008    Temat postu:

Gorzej jak mama też leniuch Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
peonia
Student



Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:22, 23 Sty 2008    Temat postu:

Nie gadaj Wink To łatwy , szybki przepisik , jak ładnie poprosisz mamę to .... Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wszystko o wszystkim i jeszcze więcej Strona Główna -> Temat rzeka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin